
Ile żyją komórki jajowe? Dowiedz się, w jaki sposób możesz o nie zadbać.

Czy wiedza na temat długości życia komórki jajowej jest potrzebna?
Znajomość oraz umiejętność wyznaczania kolejnych faz cyklu może pomóc kobiecie w zrozumieniu własnego ciała oraz w zajściu w ciążę. Wiedząc kiedy dochodzi do owulacji, ile żyje komórka jajowa oraz ile trwają dni płodne, możemy zwiększyć swoje szanse na poczęcie dziecka.
Jak długo żyje komórka jajowa?
Komórka jajowa jest żeńską komórką rozrodczą. Dojrzewa w jajniku i jest uwalniana w momencie owulacji. Średnia długość życia komórki jajowej wynosi ok. 24 godzin. Jeśli do tego czasu nie zostanie zapłodniona przez plemnik - obumiera.
Kiedy dochodzi do owulacji?
Uwolnienie dojrzałej komórki jajowej najczęściej ma miejsce między 12 a 18 dniem cyklu. Przyjmuje się, że do wyznaczenia momentu jajeczkowania należy odliczyć 14 dni od daty przewidywanej miesiączki. Nie jest to jednak precyzyjne obliczenie, gdyż cykl każdej kobiety jest inny.
Pomocne w wyznaczeniu daty owulacji oprócz długości cyklu miesiączkowego może być wykonanie domowego testu owulacyjnego wykrywającego wzrost stężenia hormonu LH w moczu przed owulacją. Swoje zastosowanie znajdują również zaawansowane kalkulatory owulacji (np. w formie aplikacji na telefon), w których można notować informacje dotyczące kolejnych cykli. Program zbiera informacje z ostatnich kilku miesięcy i wskazuje przewidywany termin wystąpienia owulacji.
Ile trwają dni płodne?
Okno płodności rozpoczyna się na 5 dni przed uwolnieniem dojrzałej komórki jajowej i trwa aż do 24 godzin po owulacji (kiedy to dochodzi do obumarcia niezapłodnionej komórki jajowej). Dzieje się tak dlatego, że plemniki mogą przeżyć w drogach rodnych kobiety nawet do 5 dni. Uważa się, że największe szanse na zapłodnienie występują w przypadku współżycia seksualnego na 1-2 dni przed owulacją lub w dniu owulacji.
Jeżeli dojdzie do połączenia plemnika z oocytem II rzędu, zapłodniona komórka jajowa przemieszcza się przez jajowód w kierunku macicy, w której dochodzi do zagnieżdżenia blastocysty w 5-7 dobie po zapłodnieniu.
Ile komórek jajowych posiada kobieta?
Rezerwa jajnikowa to całkowita liczba pierwotnych pęcherzyków jajnikowych, którą dysponuje kobieta. Jest określona już przed urodzeniem i zmniejsza się wraz z upływem czasu. W momencie narodzin dziewczynka posiada około 2 milionów pęcherzyków, z których w przyszłości może dojrzeć komórka jajowa. W okresie dojrzewania pozostaje około 400 000 do 500 000 oocytów. Wraz z każdym cyklem ilość komórek jajowych zdolnych do zapłodnienia maleje. Uwarunkowania genetyczne oraz tryb życia kobiety mają duży wpływ na tempo zmniejszania rezerwy jajnikowej. Zaobserwowano jednak, że spadek rezerwy przyśpiesza po 35. roku życia. W wieku 37 lat kobieta posiada przeciętnie około 25 000 komórek jajowych. U progu menopauzy pula zmniejsza się do poziomu około 1000.
Wraz z każdym cyklem ilość komórek jajowych zdolnych do zapłodnienia maleje.
Czy można mieć wpływ na ilość i jakość komórek jajowych?
Jakość komórek jajowych jest podstawowym czynnikiem prognostycznym uzyskania ciąży. Wysokiej jakości, prawidłowe pod względem morfologicznym i chromosomalnym oocyty dają początek silniejszym zarodkom i zwiększają tym samym szanse na urodzenie zdrowego dziecka.
Wiek jest głównym czynnikiem wpływającym na jakość oocytów. Żeńskie komórki płciowe, w przeciwieństwie do tych, które tworzą skórę, wątrobę czy inne tkanki i narządy, nie mają mechanizmów odnowy. Wraz z upływającym czasem oocyty ulegają procesom degeneracji i obumierają. Oznacza to, że wraz z wiekiem kobiety, jej zdolność do produkcji dobrej jakości dojrzałych komórek jajowych spada. W rzeczywistości ulega ona znacznemu obniżeniu po 35. roku życia.
W chwili obecnej nie istnieją metody poprawy słabej jakości komórek jajowych, która jest spowodowana wiekiem pacjentki. Warto jednak pamiętać, że zdrowy styl życia oraz zbilansowana dieta pomagają dłużej zachować płodność.
Spadek rezerwy jajnikowe przyśpiesza po 35. roku życia.
Jak dbać o płodność i komórki jajowe?
1. Zdrowa i zbilansowana dieta to pierwszy krok
Wprowadź pokarmy bogate w:
- witaminy,
- przeciwutleniacze,
- składniki odżywcze.
Wyklucz z diety:
- cukry proste,
- żywność przetworzoną.
2. Większa ilość witamin i kwasów omega-3
Zaleca się zwiększenie spożycia witamin E,C i A, które chronią komórki jajowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Innym składnikiem odżywczym, który może poprawić jakość oocytów, są kwasy tłuszczowe omega-3. Znajdują się przede wszystkim w rybach morskich takich jak łosoś, dorsz, makrela i tuńczyk.
3. Aktywność fizyczna
Nie należy zapominać o regularnym, umiarkowanym wysiłku fizycznym. Aktywność pomaga w zachowaniu prawidłowej wagi. Zarówno niedowaga, jak i nadwaga, hamują prawidłową owulację.
4. Palenie papierosów i alkohol
Zalecane jest zaprzestanie palenia papierosów. Tytoń „postarza” jajniki i przedwcześnie powoduje degradację komórek jajowych. Warto również ograniczyć alkohol, który może zmniejszać nasze szanse na potomstwo poprzez zaburzenie procesu owulacji.
5. Relaks
Należy zadbać o odpowiednią ilość snu oraz odpoczynek. Stres, bezsenność i niepokój zmniejszają odporność immunologiczną organizmu i mogą wpływać na jakość komórek jajowych. Zastosowanie znajdują metody redukcji stresu ( joga, akupunktura). W przypadku utrzymującego się problemu warto skorzystać z pomocy psychologa.
6. Chemikalia
Wskazane jest unikanie kontaktu z chemikaliami. Zanieczyszczenia środowiska i toksyny, takie jak pestycydy, rozpuszczalniki czy ołów, mogą negatywnie wpływać na płodność.
Zakażenia, takie jak chlamydia i rzeżączka, są częstymi przyczynami niepłodności u kobiet. Należy wystrzegać się infekcji przenoszonych drogą płciową.