Żyj w symbiozie z bakteriami
W momencie porodu organizm dziecka jest „zasiedlany” przez florę bakteryjną znajdującą się w kanale rodnym matki. To początek procesu tworzenia się mikrobioty człowieka, czyli mikroflory jelitowej, która ma olbrzymie znaczenie dla jego zdrowia przez resztę życia. Dlatego kobiety planujące ciążę powinny zadbać o to, by w ich organizmie znalazło się dużo „dobrych” bakterii, którymi podzielą się z noworodkiem.
Nasze ciało można porównać do planety zamieszkiwanej przez olbrzymią liczbę małych żyjątek. Ogrom bogactwa i różnorodności bakterii żyjących w ciele człowieka jest porównywalny do wielości form życia na Ziemi. W ciągu kilku ostatnich lat badania nad ludzką florą bakteryjną przyniosły wiele nowych, często zaskakujących odkryć. Okazało się, że bakterie są dużo liczniejsze niż kiedykolwiek sądzono i zamieszkują każdy zakątek naszego ciała, a ich największe ich skupisko znajduje się w jelitach.
Bakterie mają kolosalny wpływ na właściwe funkcjonowanie organizmu, a tym samym na nasze zdrowie. Mikrobiota, inaczej mikroflora jelitowa, to cały zbiór mikroorganizmów żyjących w każdym z nas. Razem z nią tworzymy swoisty ekosystem, oparty na wzajemnych zależnościach. Każdy z nas składa się z około 3 bilionów komórek i około 100 bilionów bakterii. Te liczby skłaniają do refleksji – czy to nasz organizm jest bardziej zależny od bakterii, które w nas zamieszkują, czy to one istnieją dzięki nam? Badania nad bakteriami trwają, przed naukowcami jeszcze wiele odkryć. Ważne jednak, by wykorzystywać wiedzę, którą już mamy.
Żeby lepiej zrozumieć rolę pożytecznych bakterii, można wyobrazić je sobie jako własną armię, która broni nas przed chorobami. Jeśli będziemy dbać o nią na co dzień, ona będzie naszą tarczą. Nie niszczmy jej poprzez nadużywanie leków i antybiotyków, picie alkoholu czy nadmierny stres. Odżywiajmy naszą florę tym, co najbardziej lubi, czyli produktami nieprzetworzonymi, które nie zawierają chemicznych dodatków. Właściwa dieta to podstawa utrzymania flory bakteryjnej w dobrej kondycji. Najważniejsze są naturalne probiotyki, takie jak kiszone warzywa, np. kapusta, kefiry i naturalne jogurty, naturalnie dojrzewające sery i wędliny – wszystko to, co od wieków jedli nasi przodkowie. Pamiętajmy, że to po nich odziedziczyliśmy naszą mikroflorę. Z pokolenia na pokolenie przekazują ją matki rodzącym się dzieciom. Dlatego tak ważne jest, by kobiety, które starają się o dziecko świadomie komponowały swoją dietę. Przecież każda mama chce oddać dziecku wszystko co najlepsze.