Pierwsza wizyta Blog
Wciśnij ENTER, aby wyszukać
Zamknij

Dieta dla płodności, czyli co jest korzystne, ale powinno być jedzone z umiarem?

Dieta dla płodności, czyli co jest korzystne, ale powinno być jedzone z umiarem?

Prawidłowo zbilansowana dieta na płodność jest niezwykle ważna podczas starań o zajście w ciążę. Wpływa korzystnie na stan zdrowia oraz samopoczucie, a co za tym idzie - poprawia też płodność. Jednak w jadłospisie mogą znaleźć się takie produkty, z którymi łatwo „przedobrzyć”. O tym, z czym nie można przesadzać i dlaczego, pisze dietetyczka mgr Adrianna Barczyńska z kliniki InviMed w Katowicach.

Spis treści

Zdrowa dieta wspomagająca płodność, czyli jaka?

Zdrowa dieta może mieć wpływ na regularność cykli miesiączkowych oraz przebieg owulacji, prawidłowe funkcjonowanie gospodarki hormonalnej, może zmniejszać stan zapalny, uzupełniać niedobory witaminowo-mineralne, zapobiegać występowaniu nadwagi i otyłości, zmniejszać insulinooporność oraz wpływać na psychikę i libido.

Z tego powodu dieta dla płodności powinna cechować się wysoką gęstością odżywczą, co oznacza, że każdy spożywany produkt ma nieść za sobą korzyści dla zdrowia. Jednak mimo wysokiego potencjału prozdrowotnego i propłodnościowego należy zachować umiar w spożywaniu pewnych produktów. Z jakimi produktami należy uważać i dlaczego?

Owoce

Dla pełni zdrowia podstawą naszej diety powinny być warzywa i owoce - minimum 400g dziennie, z czego ¾ powinny stanowić warzywa, a ¼ - owoce.

Owoce to bogactwo witamin (szczególnie kwasu foliowego i witaminy C), składników mineralnych, błonnika oraz przeciwutleniaczy, ale również źródło cukrów – dlatego powinny być spożywane na co dzień, ale w umiarkowanych ilościach. Owoce różnią się zawartością cukrów – mniej zawierają maliny, truskawki, porzeczki, jagody, cytryny, grejpfruty, wiśnie, jabłka, pomarańcze, natomiast więcej ananas, gruszki, czereśnie, winogrona, banany.

W czasie starań należy szczególnie dbać o gospodarkę hormonalną. Można to zrobić, stosując dietę z niskim indeksem glikemicznym, czyli taką, która nie prowokuje gwałtownych i dużych wyrzutów insuliny. Z tego powodu powinno się unikać nadmiaru owoców w diecie, szczególnie pomiędzy posiłkami, gdyż mogą powodować szybki wzrost poziomu glukozy, a co za tym idzie – duży wyrzut insuliny. To ograniczenie dotyczy szczególnie osób z insulinoopornością oraz cukrzycą. Owoce najlepiej spożywać do posiłku, w towarzystwie błonnika z pełnoziarnistych produktów, produktów białkowych lub tłuszczowych.

Warzywa i owoce są bliskimi przyjaciółmi dobrego odżywiania. Aby nie zaszkodziły, trzeba pamiętać także o zachowaniu odpowiedniej higieny. Jeśli starasz się o dziecko, zwracaj jeszcze większą uwagę na umycie owoców przed spożyciem. W przypadku warzyw lepiej sprawdzą się te ugotowane lub przygotowane na parze. Zdecydowanie trzeba unikać spożywania kiełków, które mogą przenosić bakterie i przez to negatywnie wpływać na zdrowie. Jedzenie świeżej, dobrze ugotowanej żywności jest lepszym pomysłem, aby zwiększyć swoje szanse na poczęcie.

*** Pobierz darmowy ebook: Dieta w PCOS. Zapanuj nad hormonami! Więcej propłodnościowych ebooków za 0 zł na stronie: www.invimed.pl/ebooki ***

Orzechy i pestki

Regularne spożywanie orzechów i pestek jest niezwykle korzystne dla poprawy płodności. Uogólniając, są one źródłem witaminy E, cynku, selenu, magnezu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów – w tym ważnej argininy.

Oprócz wysokiej wartości odżywczej, orzechy i pestki są również wysokokaloryczne ze względu na zawartość tłuszczu i dlatego należy jadać je w rozsądnych ilościach. Już 100g tych produktów dostarcza w zależności od rodzaju między 500 a 600 kcal.

W dietach na płodność, które rozpisuję, porcje orzechów lub pestek to zazwyczaj 20-30 g, w zależności od składu posiłku. Nie polecam ich podjadania między posiłkami (chyba, że mówimy o zaplanowanej przekąsce np. owoc+orzechy), bo łatwo przesadzić z ilością. Najlepiej dodawać je do owsianek, sałatek, dań obiadowych dla zwiększenia wartości odżywczej tych potraw.

Jajka

Jajka to kolejne wysokoodżywcze produkty. Są źródłem wielu składników ważnych dla płodności – witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D i E, żelaza, cynku, witaminy B12, choliny. Wydawałoby się, że skoro jajka są taką skarbnicą składników odżywczych, to należałoby spożywać ich jak najwięcej. Jednak są też źródłem cholesterolu, który spożywany w nadmiarze, może mieć negatywny wpływ na gospodarkę lipidową i stan naczyń krwionośnych. Dopuszczalne dzienne spożycie cholesterolu to 300mg, natomiast dwa jajka mają go już trochę ponad 300mg.

Dlatego najrozsądniej byłoby nie łączyć w ciągu dnia jaj z innymi produktami będącymi źródłem cholesterolu np. czerwonym mięsem lub podrobami. Dodatkowo należy pamiętać, że żółtko nie powinno być poddawane zbyt wysokiej temperaturze, aby nie zniszczyć jego właściwości i nie potęgować niekorzystnego działania cholesterolu. Jajka smażone na mocno rozgrzanym tłuszczu nie powinny zatem pojawiać się w propłodnościowym menu.

Prawidłowo ugotowane jajka zazwyczaj nie stanowią problemu. Ale jeśli jajko nie zostanie odpowiednio ugotowane lub jest spożywane na surowo, narażasz się na zarażenie wirusem salmonelli, który może bezpośrednio wpłynąć na możliwość kontynuowania ciąży. Ponadto większość jajek zawiera antybiotyki, które są podawane zwierzętom. Dlatego w diecie dla płodności zwracaj szczególną uwagę na odpowiednie przygotowanie jajek lub trzymaj się jaj organicznych. Można je rozpoznać po oznaczeniu „0” – są to jaja od kur mających dostęp do wolnego wybiegu, którym nie podaje się antybiotyków.

Błonnik

Na każdym kroku mówi się, że w naszej diecie powinno pojawiać się dużo błonnika, szczególnie tego nierozpuszczalnego, pochodzącego z pełnoziarnistych produktów spożywczych. Błonnik nierozpuszczalny jest bardzo korzystny dla płodności, ponieważ obniża indeks glikemiczny produktów i potraw, pobudza mechanicznie przewód pokarmowy do pracy, dzięki czemu zapobiega zaparciom i zbyt długiemu przebywaniu mas kałowych w świetle jelit.

Produkty pełnoziarniste są również źródłem witamin z grupy B, cynku, selenu. Błonnik pomaga w usuwaniu nadmiaru estrogenów z organizmu. Pomaga także w regulacji gospodarki lipidowej oraz wydalaniu kwasów żółciowych.

Korzyści jest zatem mnóstwo, ale mimo wszystko błonnik powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach. Rekomendowane spożycie błonnika to 25-40 g dziennie. Chleb żytni razowy w 100 g zawiera 8,4 g błonnika, kasza gryczana w 100 g zawiera go 5,9 g, ryż brązowy - 8,7 g, a płatki owsiane - 9,6 g.

Nadmiar błonnika może wywoływać wzdęcia lub nawet zaparcia ze względu na właściwości wiążące wodę w świetle jelita, u osób wrażliwych może powodować biegunki lub zaburzać wchłanianie składników mineralnych takich jak żelazo i wapń. Spożywając duże ilości błonnika, musimy zatem pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, a także o spożywaniu dużych ilości warzyw i owoców.

Ryby bogate w rtęć

Ryby, szczególnie te zimnowodne, takie jak łosoś, dorsz i sardynki, są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają rozwój mózgu płodu oraz wpływają korzystnie na system odpornościowy. Jednak ryby mogą również zawierać rtęć, której duże ilości mogą zmniejszyć szanse na zajście w ciążę oraz szkodzą mózgowi rozwijającego się dziecka. Z tego powodu takich ryb (ani ryb surowych) nie wolno jeść ani w ciąży, ani przed poczęciem. Szczególnie unikaj ryb z dużą zawartością tej toksyny takich jak miecznik, makrela królewska, rekin czy marlin. Rtęć ma także negatywny wpływ na płodność mężczyzn, Może wpływać na kształt, ruch, ilość i jakość plemników, a także zaburzać męskie libido i wytrysk.

Kofeina

Nie musisz całkowicie rezygnować z ulubionego porannego napoju, ale warto rozważyć zmniejszenie liczby filiżanek, które spożywasz w ciągu dnia. Picie zbyt dużej ilości kawy wiąże się z obniżoną płodnością, a gdy już zajdziesz w ciążę, picie więcej niż 200 mg kofeiny dziennie (odpowiednik około dwóch filiżanek kawy) może zwiększyć ryzyko poronienia. Również herbata, gorąca czekolada, napoje energetyczne i niektóre napoje gazowane zawierają kofeinę, dlatego zwracaj uwagę na składy spożywanych napojów.

Groszek i soja

Soja ma sporo zdrowotnych zalet. Jednak od dawna panuje przekonanie, że kobiety starające się zajść w ciążę, powinny jeść pokarmy na bazie soi z umiarem. Nie przekraczaj 60 gramów dziennie. Soja zawiera estrogeny pochodzące z roślin, zwane izoflawonami. Zbyt duże spożycie soi może mieć negatywny wpływ na organizm kobiety i jej zdolność do poczęcia.

Warto także ograniczyć jedzenia grochu, jeśli chcesz zajść w ciążę. Oczywiście zawarte w nim bogactwo białka to samo zdrowie, szczególnie dla wegetarian. Jednak kobiety, które regularnie spożywają groch, mogą być narażone na trudności z zajściem w ciążę. Dzieje się tak dlatego, ponieważ groch, podobnie jak soja, zawiera substancje chemiczne, które mogą przeszkadzać plemnikom w zapłodnieniu jajeczka. Chodzi dokładnie o m-ksylohydrochinon, który może zapobiegać implantacji. Tak naprawdę trzeba by było spożyć bardzo dużo tej substancji, aby wywołała taki efekt, jednak lepiej zachować ostrożność - szczególnie w okresie starań o dziecko.

Suplementy

Na koniec warto wspomnieć o suplementach – mogą wpływać korzystnie na płodność, ale powinny być przyjmowane tylko w uzasadnionych przypadkach. Przyjmowanie suplementów na wyrost nie pomoże, a może nas niepotrzebnie obciążać. Należy też dbać o to, by przyjmując różne preparaty, nie dublować składników, ponieważ niektóre witaminy i składniki mineralne spożywane w nadmiarze mogą mieć toksyczny wpływ na organizm. Suplementy najlepiej dobierać indywidualnie z pomocą lekarza lub dietetyka.

***

Artykuł przygotowała Adrianna Barczyńska, dietetyk z kliniki InviMed w Katowicach. Na co dzień pomaga pacjentom kliniki InviMed dobrać dietę, która może być pomocna w leczeniu niepłodności.

TELEPORADA DIETETYCZNA

Nasza specjalistka udziela też porad dietetycznych przez telefon. Bez względu na to, gdzie mieszkasz, możesz skorzystać z jej eksperckiej wiedzy. Aby umówić teleporadę dietetyczną, zadzwoń pod numer Infolinii InviMed: 500 900 888.

Więcej informacji znajdziesz na stronie: Konsultacja dietetyczna - teleporada

Skontaktuj się z nami już dziś

Poufność jest dla nas priorytetem

Zgoda na kontakt marketingowy więcej: Musisz wybrać więcej opcji (minimum ${minimumContactAgree})

Informacje podstawowe dotyczące przetwarzania danych osobowych

Administrator danych: Medi Partner Sp. z o.o., Cybernetyki 19, 02-677 Warszawa, KRS 0000415680, NIP 1080012631, Kapitał zakładowy - 11 748 300,00 zł, Sygnatura RDF/333576/21/928.

Cele przetwarzania: umówienie i obsługa konsultacji informacyjnej z położną, obsługa zgłoszeń i opinii, przekazanie materiałów informacyjnych, marketing własnych produktów i usług;

Podstawy prawne przetwarzania: profilaktyka zdrowotna oraz zarządzanie udzielaniem usług z nią związanych, Twoja zgoda, Nasz uzasadniony interes.

Prawa związane z przetwarzaniem danych: prawo do wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych; prawo dostępu do danych osobowych; inne prawa, o których mowa w szczegółowej informacji o przetwarzaniu danych.

Odbiorcy danych: Podmioty przetwarzające dane osobowe w imieniu Medi Partner Sp. z o. o.

Szczegółowe informacje o przetwarzaniu danych osobowych

Informacje podstawowe dotyczące przetwarzania danych osobowych

Administrator danych: Medi Partner Sp. z o.o., Cybernetyki 19, 02-677 Warszawa, KRS 0000415680, NIP 1080012631, Kapitał zakładowy - 11 748 300,00 zł, Sygnatura RDF/333576/21/928. Cele przetwarzania: marketing własnych produktów i usług [w tym profilowanie]; marketing produktów i usług Medicover Polska [w tym profilowanie]. Podstawy prawne przetwarzania: Twoja zgoda. Prawa związane z przetwarzaniem danych: prawo do wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych; prawo dostępu do danych osobowych; inne prawa, o których mowa w szczegółowej informacji o przetwarzaniu danych. Odbiorcy danych: Podmioty przetwarzające dane osobowe w imieniu Medi Partner Sp. z o. o. Szczegółowe informacje o przetwarzaniu danych osobowych

Zobacz podobne artykuły

Tłuszcze trans i ich wpływ na płodność
Dieta dla płodności, czyli co jest korzystne, ale powinno być jedzone z umiarem?
Awokado na poprawę płodności
Dowiedz się więcej