tata akcja
Loading

Forum - Sierpień 2009

UWAGA!!! Prosimy o pytania ogólne. Wyniki badań nie będą interpretowane na forum. W przypadku problemów wymagających bardziej szczegółowej analizy zapraszamy na konsultacje do Kliniki. Nasi lekarze udzielają odpowiedzi na 10 pierwszych pytań tygodniowo.

Witam. Piszę ponieważ mam problem i myślę że tym razem to dość poważny. Mam stwierdzoną endometriozę w 2006 roku. Niestety choroba czuje się w moim organizmie bardzo dobrze. Jestem po trzech operacjach wycięcia torbieli czekoladowych. Mimo stałej opieki lekarskiej torbiele nadal rosną i niszczą moje narządy. Po ostatniej operacji nie mam jednego jajnika. Od marca przeszłam dwie stymulacje w innej klinice. Po pierwszej, wytworzyłam jedno jajeczko i to na dodatek samą otoczkę. Po drugiej, nie wytworzyłam żadnego jajeczka, mimo największej dawki hormonów. To wszystko działo się do czerwca tego roku. Potem postanowiliśmy z mężem trochę odpocząć od tych wszystkich emocji. W czerwcu po stymulacji dostałam Marvelon i po krwawieniu nic nie brałam. Teraz mija pierwszy miesiąc bez hormonów i czekam na miesiączkę. Obecnie jest 24 dzień cyklu (02.08.09). W czwartek (30.06.09) byłam u swojego lekarza, bo źle się czułam i okazało się że znowu rośnie mi torbiel. Na razie jest mała. Lekarz napisał: lewy jajnik niejednorodny echogeniczny 36x26 z pęcherzykiem o ? 14 mm. Dostałam znowu Marvelon, aby wstrzymać rozwój torbieli i żeby mieć czas na zastanowienie się co dalej. Jesteśmy zdecydowani z mężem na dawczynię. Czy mogę prosić o Wasze zdanie? Co mam robić? Chcemy mieć choć jedno dziecko, ale boję się kolejnej operacji. Ostatnią miałam w styczniu tego roku. Jak wpłynie na mnie a raczej na torbiel kolejna stymulacja? Czy jest możliwa w ogóle w moim stanie zapłodnienie pozaustrojowe? Czy nadal mam szanse? Jeśli się zdecydujemy na InviMed to kiedy mamy się zgłosić (który dzień cyklu)? Na jakie koszty mniej więcej mamy się nastawić? Nie wiem co robić. Proszę o jakąś odpowiedz. Pozdrawiam Małgorzata Ł.

Odpowiedzi udziela: dr n. med. Kinga ZIÓŁKOWSKA

InviMed - Europejskie Centrum Macierzyństwa, Warszawa, ul. Rakowiecka 36, tel. (+48 22) 856 56 56, (+48 22) 606 37 00, fax: (+48 22) 646 68 74, email: invimed@invimed.pl

Właściciel: Euromed Technologies Ltd. Sp. z o.o., ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
NIP 521-05-26-900 Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego KRS 39569

Za pozycjonowanie tego serwisu odpowiada Sunrise System | Projekt i wykonanie: csd.pl